Wandelweek Sierra de Aracena

In samenwerking met Molino Rio Alajar van de Nederlandse eigenaren Peter Jan en Monika en Hotel Convento de Aracena in Aracena organiseren wij deze prachtige afwisselende wandelweek in Natuurpark Sierra de Aracena.

Deze nog tamelijk onbekende streek leent zich uitstekend tot het maken van wandelingen. De vele dorpen zijn verbonden door eeuwenoude voet en ruiterpaden.De verscheidenheid van Flora en Fauna is overweldigend.

Na een verblijf van drie nachten in het huisje el Buho van Molino Rio Alajar loopt u verder naar Los Marines, alwaar u twee nachten verblijft bij Luc en Johan in het gastenverblijf, Habitación del Arroyo, Casita del Corcho of Castaño om dan verder te wandelen naar Aracena waar u de laatste twee nachten in een gerestaureerd klooster zult slapen.

Deze reis kan geboekt worden vanaf 15 september tot eind mei. De aankomstdag is vrij naar keuze.

De prijs is gebaseerd op twee personen, inclusief ontbijt, wandelkaarten en bagagetransport prijs 432.50 pp.

Komt u met de bus dan halen wij u gratis af vanaf het dorpsplein in Alajar .

Het busstation voor de terugreis in Aracena naar Sevilla bevindt zich op 5 minuten wandelen van het hotel. Indien u met uw eigen auto reist wordt de prijs 412.50 pp.

Indeling van de week.

We hebben een keuze gemaakt uit de 8 verschillende gemarkeerde rondwandelingen die u kunt maken vanuit de Molino.

Dag 1
Aankomst Alajar.
Indien gewenst verzorgen wij voor u een gevulde koelkast,zodat u bij aankomst thuis zelf de avond maaltijd kunt bereiden, extra kosten 30 euro. Wij kunnen ook voor u een tafel reserveren in Restaurant Las Palomitas in Alajar op 1,5 km wandelen.

Dag 2
De Gorge Walk 16 km .
Deze schitterende wandeling (onze favoriet) gaat door kurk-eikenbossen, langs een ravijn ,door weilanden met de beroemde Pata Negra varkens ,koeien misschien een enkele stier en u zult zeker ook geiten tegenkomen. In de lucht zult u vele van de meer dan honderd vogelsoorten ontwaren.Het laatste traject van deze wandeling langs het riviertje van Alajar.

Op deze wandeling komt u niet door dorpen,dus een lunchpakket meenemen.

Dag 3
De Linares de la Sierra Walk 15 km.
Deze rondwandeling gaat door het bijna geheel verlaten mysterieuze gehucht Los Madroneros,waar de katten bezit hebben genomen van het dorpsplein. U loopt verder naar het pittoreske dorp Linares de la Sierra, halverwege de route, met zijn mozaïek vloeren en kronkelige straatjes.

U kunt hier uitgebreid lunchen in het beste restaurant van de Sierra de Aracena, restaurant Arrieros(gesloten op maandag) of tapas eten in een van de drie bars rondom de Plaza de los Toros.Hierna loopt u via Alajar weer huiswaarts.

Dag 4
Wandeling naar Los Marines, via het Hippie dorp El Calabacino. 13 km
Na het ontbijt is het tijd om van slaapplaats en omgeving te veranderen.

De bagage wordt door ons voor u naar Los Marines gebracht.

Deze wandeling voert u eerst door het hippiedorpje El Calabacino, prachtig gelegen tegen de heuvel aan. Dit dorpje wordt sinds de jaren zestig bewoont met alternatievelingen en kunstenaars.Ze hebben de plek goed uitgekozen.Iets hoger gelegen kunt u de Kapel van La Pena de Arias Montano bezoeken, adembenemende uitzichten. De wandeling gaat verder door kastanjebossen, welke in de herfst hun kastanjes geven. In deze tijd is het ook het moment om op paddestoelenjacht te gaan.Via het aantrekkelijke dorp Fuenteheridos met zijn fontein met twaalf stralen, vele bars en restaurants wandelt u verder naar Los Marines, waar u bij Valle del Arroyo hartelijk verwelkomd zult worden door uw nieuwe gastheren.

Hier bestaat de mogelijkheid om s’avonds mee te dineren (3-gangen diner 27,50 per persoon)

Dag 5
Sendero “Dos Pueblos” 16 km.
Na het door ons verzorgde ontbijt zult u beginnen aan de wandeling van “Twee Dorpen”, Los Marines en Cortelazor la Real, onze “finca” ligt namelijk op het grondgebied van deze twee plaatsen. U vertrekt bij Valle del Arroyo in de richting Cortelazor la Real. In het begin van deze wandeling loopt u langs eeuwen oude ommuurde groente tuinen en diverse weilanden met schapen, geiten of Pata Negra varkens. Via een mooie klim komt u op de heuvelkam vanwaar u een schitterend uitzicht over de Sierra heeft. Daarna gaat u verder door een Eucalyptus bos en het laatste deel van de wandeling gaat over een Romeins pad.

Bij aankomst in Cortelazor la Real (waar u eventueel een tapa kunt eten), vervolgd u de wandeling aan de andere kant van het dorp om zo via de oostelijke route weer richting Los Marines te lopen. Dit wandelpad begint met een klim en die wordt beloond met een fantastisch uitzicht, waarna u al slingerend langs kurk- en steeneiken Los Marines bereikt. Vanuit Los Marines waar de natuurlijke bron is van het beekje wat aan Valle del Arroyo voorbij loopt vervolgt u de weg naar huis. Er staat iets lekkers voor u klaar!

Dag 6
Sendero de Aracena.
Deze klassieke wandeling (10 km) voert u door een prachtig landschap dat het dorp Los Marines verbindt met de hoofdstad van de streek Aracena.

Het is een gemakkelijke wandeling door kastanjebossen, langs boerderijen en moestuinen over goed begaanbare paden.

In Aracena aangekomen loopt u via het hoofdplein met zijn fraaie gebouwen naar het hotel-klooster Convento de Aracena. Uw bagage is dan reeds gearriveerd. Deze dag heeft u ook nog tijd om de beroemde grotten: Grutas de Maravillas te bezoeken en een stadswandeling te maken door dit stadje met zijn vele bars en restaurants. Ook kunt u naar het kasteel van de Tempeliers boven op de heuvel wandelen.

Dag 7
Sendero de Corteconcepcion.
Een rondwandeling naar het dorp Corteconcepcion (11 km)

Deze wandeling voert u langs een prachtig landelijk landschap , buitengewoon in de lente met zijn vele wilde bloemen.U wandelt langs olijfbomen en door kurkeikbossen om aan te komen in het dorp Corteconcepcion.

Hier kunt u een bezoek brengen aan de hamdrogerij van de familie Eiriz voor een rondleiding met uitleg in het engels www.jamoneseiriz.com

Dit moet u wel van tevoren reserveren.

De terugweg gaat over oude veepaden en hier wordt u beloond met fraaie vergezichten voordat u weer arriveert in Aracena.

Dag 8
Na het ontbijt is het tijd om te vertrekken naar het busstation op 5 minuten wandelen.

Extra’s Molino Rio Alajar:

Wij kunnen u een Duits/Engelstalige wandel-natuur gids van harte aanraden.

Peter Ott onze gids heeft een uitstekende kennis van de natuur en de omgeving. Kosten 60 euro voor een ochtend.

Ook hebben wij de professionele Engelstalige vogelkenner Peter Warden ter beschikking. Met hem kunt u een dag vogels bekijken a 100 euro voor de gehele dag inclusief transport.

Als u kiest voor een gevulde koelkast bij aankomst,dan dit bij het maken van de reservering s.v.p. doorgeven,dit geldt tevens voor het reserveren van het restaurant Las Palomitas in Alajar en het boeken van de gidsen.

Wij maken graag een lunchpakket voor u klaar,dit kunt u de dag van tevoren mededelen.

Extra’s B&B Valle del Arroyo:

Laat u verwennen door de mogelijkheid om mee te dineren. Een culinair 3-gangen menu voor 29,50 euro exclusief drankjes per persoon.

Wij maken graag een wandellunchpakket voor u klaar, dit kunt u de dag van tevoren mededelen.

Ook een verlenging van het arrangement bij Valle del Arroyo behoord tot de mogelijkheden. Kosten hiervoor zijn 100 euro per nacht.

Praktische informatie

Bus tijden:

Sevilla Plaza de las Armas -Alajar
dagelijks 9.00 en 16.00 tijdsduur ongeveer 2 uur

Aracena-Sevilla,
dagelijks 7.45 en 17.15 tijdsduur ongeveer 1 uur 30 minuten

TAXI Sevilla-Alajar. 130 euro

Websites:

www.molinorioalajar.com
www.hotelconventoaracena.es

Foto's